« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
Kao i svake godine, negdje u doba berbe i prerade maslina, u našoj školi provodi se projekt ,,Maslina“. Ideja je da se berba, prerada, svojstva ulja i slično obradi kroz različite nastavne predmete.
Na nastavi Tehničke kulture, 1. prosinca, učenice Barbara Floigl i Anđela Vitić prikazale su suvremeni način dobivanja maslinovog ulja. Uz osvrt na nekadašnji način, vidljiv je napredak u tehnologiji, poboljšanju radnih uvjeta i mjera zaštite na radu, te veća važnost ekonomske i ekološke komponente procesa.
Svatko tko je u posljednje vrijeme bio u uljari lako će prepoznati razlike nakon što pročita opis prerade maslina u davna vremena što je djed učenika Bruna Krnća podijelio s nama:
Kad se masline poberu, stave se u vriću, prtenu vriću. Na maštelo se stave drva, a na ta drva vrića s maslinama. Jedan čovik se izuje i gaca po vrići. Ostali vriću polivaju vrućon vodon. Gazeći po vrići, u vrići ostaju špice, a ulje se, zajedno s vrućon vodom, sliva u maštel. Kako ulje pliva na vodi, ono se pokupi loncem.
Mladenn Šunjara, učitelj Tehničke kulture