preskoči na sadržaj

Katolička osnovna škola Šibenik

Login
Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 9. 2015.

Ukupno: 80349
Kalendar
« Kolovoz 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
ORATORIJ 2016./2017.

ORATORIJ 2016./2017.

950 GODINA GRADA ŠIBENIKA

 

       Oratorij Katoličke osnovne škole se temelji na odgoju i obrazovanju, raznovrsnim  likovnim i glazbenim aktivnostima, sportskim aktivnostima, kulturno-vjerskim aktivnostima, rješavanju logičkih zadataka, razvijanju kreativnosti, komunikacije, međusobnom poštivanju, suzbijanju neprihvatljivog ponašanja, a sve u svrhu cjelovitog odgoja učenika.

       Ovu školsku godinu u Oratoriju se upoznajemo s bogatstvima koje krije grad Šibenik te ponosno obilježavamo i slavimo jubilarni 950. rođendan našeg grada.

 

                          Voditeljice;  učiteljice Antonija Mamužić i Julija Crnogaća  te učiteljice  produženog boravka

 

RUJAN

Vođene igre na igralištu

Učiteljice produženog boravka su zajedno s učenicima iskoristili sunčano vrijeme koje nosi rujan u Dalmaciji te su provodile razne momčadske igre na školskom igralištu (nogomet, rukomet, graničari, odbojka, brzo trčanje, štafeta, „Školica“, „Crna kraljica“, „Vrući krumpir“…)

Pripremili smo  veliki pano koji je zamišljen kao umna mapa svega što nam slijedi u ovogodišnjim aktivnostima u Oratoriju.

      

LISTOPAD

Simboli grada Šibenika

Kroz sve razrede su provedene zanimljive igre kroz koje smo učili. Učenici su po prostoru Oratorija, učionicama, školskim hodnicima pronalazili kuverte po unaprijed označenim brojevima. Trebali su skupiti svih 10 kuverti koje su sačinjavale dio puzzle te su spojili simbole grada s opisom i karakteristikama pojedinog simbola; sv.Mihovil, šibenska kapa, šibenski botun i šibenska himna. Slušali smo Šibensku baladu i naučili stihove nove himne. Gledali smo turističke videozapise koji prikazuju kulturno bogatstvo našeg grada. Crtali smo raznim tehnikama svetog Mihovila, zaštitnika grada. Igrali smo igru „Neka puca“ i „Pogodi repićem“.

      

      

      

STUDENI

Naš mali - Dražen Petrović

U ovom mjesecu smo obilježavali rođendan našeg Mozatra. Učenici su izrezivali i redoslijedom slagali pisane zanimljivosti o Draženu te ih lijepili u interesantnu priču satkanu u njegov lik. Niži razredi su se likovno izražavali raznim likovnim tehnikama; izrađivali 3D košarkaške lopte kao i maštovite radove temperama i otiskom dječjih dlanova. Ponosni smo na novonastali Draženov plakat.  Naravno, učenici su iskušali i vlastiti košarkaški talent pa su vodili i bacali košarkaške lopte na koš, međusobno se natjecali i igrali.

   

   

PROSINAC

Božićni običaji grada Šibenika

 

Tijekom prosinca smo se upoznali s pričama i legendama te običajima koji su se provodili u našem gradu tijekom nadolazećih blagdana. Učenici su uživali slušati priče o svetoj Luci i svetom Nikoli te nekadašnjim obiteljskim običajima u njihovu slavu. Jedni su izrezivali, drugi lijepili i bojali kako bi nastali anđeli od kartona koji su učenici prodavali na Božićnom sajmu naše škole. Iskusili su i staru igru s mendulama i orahom. Pokušali su biti što precizniji kako bi osvojili upravo mendulu ili orah kao što su se na isti način igrala nekadašnja djeca u mjesecu darivanja.

   

   

SIJEČANJ

Kulturna baština (klape, plesovi, šibenska kapa, nošnja…)

Učenici su upoznati sa zanimljivostima o našoj poznatoj kapi, narodnoj nošnji, klapama. Uslijedilo je i kreativno izražavanje. Četvrtaši i trećaši su od rezane tkanine u bojama narodne nošnje popunjavali obrise muške i ženske narodne nošnje, dok su drugaši i prvaši izrađivali šibensku kapu crtačkom tehnikom. Naravno, ambijent je „začinilo“ i šibensko klapsko pjevanje koje su djeca slušala i pjevala. Siječanj smo završili starim društvenim igrama „Kružić-križić“ te uvijek zanimljivim osmosmijerkama s prigodnim simbolima naše kulturne baštine. 

   

   

   

VELJAČA

Šibenske tvrđave

S velikim interesom smo dočekali pobliže upoznati četiri šibenske ljepotice; sv.Mihovil, sv.Ivan, sv.Nikola i Barone - tvrđave koje krase naš grad. Panoramskim video prikazom, u našoj kongresnoj dvorani, saznali smo povijesne detalje o nastanku svake od njih, vremenu iz kojih potječu kao i zanimljiva iskustva naših učenika koji su ih posjetili sa svojom obitelji, prijateljima i učiteljicama. Nova saznanja smo pretočili u umjetnost pa smo kreativno stvarali raznim likovnim tehnikama.

    

   

     

    

 

OŽUJAK 

Crkve starog dijela grada


Naš Šibenik je daleko poznat po lijepim crkvicama satkanim u kamenu staru gradsku jezgru. Svaka crkva priča svoju priču, a nova znanja o njihovoj prošlosti i sadašnjosti učenici Oratorija su imali priliku naučiti tijekom prvog tjedna kroz ožujak. Približili smo i upoznali čak osam crkvi! Motivirani i potaknuti, lakoćom su nastali crteži crkve sv. Barbare, crkve Gospe van Grada, crkve sv. Frane…, Učenici su usporedili, povezali i otkrili rješenja na zanimljiva pitanja i zadatke te stvarali svoje priče i igrali organizirane igre.

   

   

TRAVANJ

Poznate ličnosti našeg grada u kulturi

Prilika je da učenici možda po prvi put čuju za velika imena našeg grada poput velike Vesne Parun, Arsena Dedića, Maksima Mrvice, Ive Patiere, Vice Vukova… Video zapisom i prezentacijom su ostali iznenađeni uvidjevši da svaki dan prolaze pored rodne kuće ili ulice jednog od šibenskih velikana, a poznate legendarne pjesme preko medija čuju gotovo svaki dan. Izradili smo veliku, zajedničku sliko priču svih razreda, prema tekstu priče Mačak Džingiskan. Posebnu radost su izazvale karaoke gdje su učenici imali priliku biti zvjezdice na jedan školski sat, ali tko zna koja se velika ličnost upravo krije u našem oratoriju?!

   

 

preskoči na navigaciju