preskoči na sadržaj

Katolička osnovna škola Šibenik

Login
Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 9. 2015.

Ukupno: 103901
Kalendar
« Prosinac 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
ORATORIJ 2017./2018.

ORATORIJ 2017./2018.

10 SVETACA ZA 10 GODINA KOŠ-a

 

Učenje kroz molitvu, igru i kreativno stvaralaštvo neizostavan su dio odgojno-obrazovnog procesa. Učenici će na Oratoriju ove nastavne godine, tijekom slavljenja desetogodišnje obljetnice škole, upoznati živote svetaca u vrijeme njihovih spomendana, njihov odnos prema životu i radu te jačati međusobnu suradnju, zajedništvo i duhovni identitet pojedinog učenika.

                                                     Voditeljice: Marija Gatara, Željka Ćaleta Car

 

SIJEČANJ 

Sv. Ivan Bosco

Učenici su u siječnju upoznali život i djelovanje sv. Ivana Bosca, katoličkog sveca, talijanskog svećenika, pedagoga i utemeljitelja salezijanske družbe.    Središte njegovog djelovanja i rada bio je Oratorij, osnovan kao mjesto molitve i druženja mladih koje je spašavao od ulice. Preuzevši don Boscovu zamisao, Oratorij od početka, uspješno djeluje i u našoj školi s naglaskom na druženje i molitvu. Njegovo srce oca i učitelja osjetili su i polaznici Oratorija gledajući animirani film o njegovom radu i slagajući njegove citate o životu i vjerskom odgoju. 

Upoznavajući tog odgojitelja i apostola mladih, učenici su s veseljem osmislili koreografiju uz pjesmu don Bosca te su je prezentirali ostalima upravo na njegov blagdan, 31. siječnja. 


PROSINAC

Sv. Lucija

Satovi Oratorija u mjesecu prosincu bili su posvećeni sv. Luciji, zaštitnici slijepih, krojača i kovača. Blagdan sv. Lucije, na neki način, već naviješta veliko svjetlo božićne noći i rođenje Spasitelja svijeta. Početkom mjeseca učenici su se, kroz dokumentarni film, upoznali s likom i djelima svetice nakon čega je slijedilo likovno stvaralaštvo svetice tehnikama po želji.      Budući da je sv. Lucija zaštitnica slijepih, učenici su nekoliko nastavnih satova proveli igrajući taktilne igre zatvorenih očiju u kojima je nužno vođenje i posredovanje učiteljica koje su predstavile igre s pravilima u kojima inače sudjeluju djeca s oštećenjima vida. Na sam blagdan sv. Lucije učenici su posijali božićnu pšenicu u različitim oblicima čiji su rast svakodnevno pratili, a mjesec su zaključili posjetom Benediktinskom samostanu i muzeju sv. Luce u Šibeniku. Benediktinke, čuvarice sv. Luce, učenicima su ispričale mnoge zanimljivosti iz života kršćanske mučenice te ih upoznali s radom i životom sestara u samostanu.

 

 

 

   


STUDENI

Sv. Nikola Tavelić

Sveti Nikola Tavelić, prvi hrvatski svetac, obilježio je mjesec studeni u Oratoriju Katoličke osnovne škole. Franjevac, svećenik, misionar i mučenik rođen je baš u našem gradu te su učenici imali prilike bolje upoznati njegov misionarski put. Predstavljajući učenicima lik i djelo sveca, s nestrpljenjem su dočekali posjet Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića. Upoznali su se s vrijednim predmetima i dokumentima o životu prvog hrvatskog sveca, s aplikacijama i mnoštvom informacija o njegovom putu kao i s pjesmama s nosača zvuka „Šibenik pjeva svome svecu.“ Najviše dječje pažnje izazvale su sandale sv. Nikole, jedina njegova sačuvana relikvija te izložba fotografija „Putem sandala“.  Prethodno izrađujući sandale od različitih materijala, učenici su posjetom muzeju sv. Frane, uistinu, mogli doživjeti kako su putovale sandale sv. Nikole. U čast zaštitniku hrvatskog naroda, polaznici Oratorija izradili su i molili krunicu kako bi nas nesebičnost i iskrena vjera sv. Nikole motivirala da postanemo veći i strpljiviji u usponima i padovima vlastitog života. 

   

    

   

   

   


LISTOPAD

Sv. Franjo Asiški

Listopad su, polaznici Oratorija posvetili sv. Franji Asiškom, siromašnom svecu koji je utemeljio franjevce i isticao bogatstvo siromašnog življenja kao Isusov sljedbenik. Nakon pogledanog animiranog filma te upoznavanja sa životom i djelima sv. Franje kroz mnoge aktivnosti (bojanke, osmosmjerke, igrice) učenike je posjetio fra Ivan Penava kako bi im još više približio život tog skromnog sveca. Učenici su se i likovno izražavali te su naslikali sv. Franju okruženog životinjama, kojima je bio blizak, na zajedničkom plakatu. Sv. Franji u čast, polaznici Oratorija listopad su završili pjevajući Pjesmu stvorova.

  

 


RUJAN
Sv. Mihovil

Rujan u Katoličkoj osnovnoj školi protekao je u znaku sv. Mihovila, nebeskog arhanđela, zaštitnika Šibenčana. Vjerujući u njegovu pomoć i snagu, učenici razredne nastave, posvetili su mu svoje vrijeme kako bi 29. rujna spremno sudjelovali na svečanoj procesiji i svetkovini Njemu u čast.
Nakon upoznavanja s likom sv. Mihovila, učenici su sastavljali brojalicu od zadanih riječi te pjevali pjesmu Bit ćemo uz Krista. Slikali su lik sv. Mihovila, izradili šibenske kape te zmaj i štit koji im je poslužio za scenski prikaz kako bi se prisjetili obrađenih sadržaja o svom zaštitniku, simbolu snage i pobjede.

     

    

  

   

    

 

  

 

preskoči na navigaciju