preskoči na sadržaj

Katolička osnovna škola Šibenik

Login
Tražilica
Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 9. 2015.

Ukupno: 77030
Kalendar
« Lipanj 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
7. RAZRED

DOBRODOŠLI U 7. A I 7. B


7.a i 7.b Sudjelovali smo na Tjednu glazbe za mlade: Ratovi zvijezda u Zagrebu nastalom u suradnji Hrvatske glazbene mladeži, Zagrebačke filharmonije i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Obišli smo i izložene radove na temu Ratovi zvijezda. Među izloženim radovima je rad naše Mare Birkeš!

    

    

 


7. a i b - Sudjelovali smo u pripremi Proljetno-uskrsnog sajma te u igri Potraga za jajima.

   

   


7.a i 7.b Sudjelovali smo na školskim maškarama

   

   


7. a i b - Duhovno - rekreativni susret sedmaša održao se od 24.2. - 25.2. u Baškim Oštarijama. Uživali smo u druženju, molitvi, zanimljivim radionicama i snijegu. Na povratku kući posjetili smo Udbinu.

   

    


7. a i b  - Učenici su zabilježili iznimne uspjehe i na sportskim terenima.

 - slika preuzeta sa stranice kluba

      


7. a i b - Obilježavanje Valentinova: Književno stvaralaštvo Antuna Gustava Matoša pratilo nas je kroz veljaču. Na podacima iz njegova života vježbali smo razlikovati biografiju i autobiografiju, učili smo hvatati bilješke i pisati sažetke, upoznali sonet, a na radionici smo interpretirali pjesme iz različitih tematskih krugova. Tako se čitanje Matoševih soneta nametnulo kao neizostavan način obilježavanja Valentinova.

   

   


7.a i 7.b: Portret prijatelja

      

   


7.a SUDNICA U RAZREDU - Sat lektire ovaj mjesec proveden je na ponešto drugačiji način. Nakon čitanja socijalne pripovijetke “Iz velegradskog podzemlja”, učenici su dobili zadatak organizirati suđenje glavnom liku koji je u alkoholiziranom stanju ubio svoju kćer.

Uvodni dio sata odradili su Ante i Roko B. Oni su nas upoznali s autorovim životom i uveli u svijet pripovijetke.

Potom su Paško i Nicholas imali izlaganje o alkoholizmu, a Anđelina o obiteljskom nasilju.

Izvedba suđenja pokazala se kao pun pogodak, a neki učenici su uistinu briljirali u svojim ulogama. Dvije odvjetnice, Lana i Marija Magdalena, pozivale su redom svjedoke koji su svjedočili o Mikinom karakteru i kobnoj noći iz djela.

Sudac Noa donio je konačnu presudu: 15 godina zatvora za Miku.

Sat je animirao i razveselio sve prisutne te tako najavio neke buduće realizacije.

   

   

 


7.a i 7.b HRVATSKE LEGENDE Kroz prosinac smo vrijedno skupljali hrvatske legende. Finalni rezultat našeg projekta bio je sat održan 20.12.2016.

Na samom početku učenici su saznali nešto više o tradiciji usmene književnosti u Hrvatskoj. Nakon toga smo čitali  neke od legendi do kojih su tijekom istraživanja uspjeli doći. Saznali smo tako o kletvi kralja Zvonimira, kruni kralja Tomislava, podrijetlu našeg grba, nastanku Plitvičkih jezera….

S obzirom da se ona o rijeci Krki često ponavljala[1], odlučili smo ju dramatizirati. Ana i Matilda su uz pomoć Tare i Marijete pripremile i izvele igrokaz.

Sat je uistinu bio zanimljiv i poučan!

   

 

Dvije suze za prijelaz preko Krke


7. b - Tijekom prvog polugodišta učenici 7.b na satovima Glazbene kulture imali su Super talent gdje su pokazali svoj izninimni talent u pjevanju i poznavanju različitih žanrova glazbe.


7. b - Nakon što smo početkom Adventa izvukli svoje anđele čuvare, za njih se molili i pomagali im, došao je dan kad smo se i darivali. Na satu razrednika smo uručili darove svojim anđelima i zaželjeli im sretan i blagoslovljen Božić.

   

    


7.a i 7.b -  Likovni radovi naših sedmaša

   

   

 


7. b - Učenice Marija Baljkas i Katja Vukšić sudjelovale su u izradi školskog kakendara.

   


7.b PRIJATELJ KAO MENTOR

Osim nastavnih sadržaja, u školi učimo pomagati prijateljima kad im gradivo ne  ide najbolje.

“Kako postupate prema drugima, tako će i drugi postupati prema vama…”

   


7.a i 7.b - I u slobodno vrijeme rado pomazemo učiteljici.


7.a i 7.b Mediteransko bilje: izrada svijeća na izvannastavnim aktivnostima.


7.  a i 7.b – Tribina za mlade - Prisustvovali smo tribini za mlade u organizaciji Katehetskog ureda i Družbe sestara od Bezgrješne. Ovaj put su gostovale naše proslavljene sportašice, sestre Ana i Lucija Zaninović.


7.a i 7.b : Kod nas je uvijek radno! U tijeku su pripreme za božićni sajam...

   


7.a  i 7.b Sveti Nikola

Nikola sveti

Poklone dijeli.

Slatkiš te razveseli

i kad si razred sedmi.

   

   


7. a i b VEČER MATEMATIKE - 1. prosinca u našoj školi održana je Večer matematike. Naši sedmaši su pokazali svoje vještine u računanju i pritom se dobro zabavili.

   

    


7. a i b  HRVANJE - Trener hrvanja Ignacije Valenčić gostovao je u našoj školi. Tom prigodom naučili smo neke zahvate, a najuspješniji su pozvani da se priključe hrvačkom klubu.

   

    


7. a i b I naša dobra djela pomažu upaliti adventsku svijeću.

   


7. a i b - HUMANITARNA AKCIJA ZA LIJEČENJE EVE ROŽAJAC 

Sedmaši su dokazali da imaju veliko srce samoincijativno sudjelujući u humanitarnoj akciji za liječenje djevojčice Eve Rožajac. Eva, u našim si mislima i molitvama!

MOLITVA ZA EVU

 

Kao i uvijek kad je teško

I danas smo ujedinjeni

pa smo svoje džeparce

Evi uputili.

Izlij, Gospodine, milost svoju Ti

I sretno joj djetinjstvo podari.

Neka ne klonu u teškim trenucima njeni roditelji

Već joj budu utjeha, nada i izvor ljubavi.

Da nam naraste zdrava

Djevojčica ta mala

Za to se moli cijela Hrvatska.

Poslušaj i ovu molitvu, molimo Te mi,

Katoličke osnovne škole sedmi razredi.

   


7.a i 7.b - RAZREDNI ANĐELI. Jedan od najiščekivanijih satova zasigurno je onaj kad se izvlače razredni anđeli. Uzbuđenje nije izostalo ni ove godine. U duhu nadolazećeg došašća, svatko će za određenog prijatelja iz razreda skrbiti dobrim djelima i molitvom.

   


7. A I B DAN HRVATSKOG KAZALIŠTA

24. studenog obilježavamo Dan hrvatskog kazališta. Kazalište je ustanova namijenjena održavanju priredbi scenske umjetnosti i predstavlja veliki činitelj u kulturnom, povijesnom i obrazovnom smislu. Učiteljice Hrvatskog i Engleskog jezika iskoristile su prigodu za povezivanje nastavnih sadržaja ovih predmeta. Na satu Hrvatskog orijentirali smo se na povijesni razvitak hrvatskog kazališta, od njegovih najranijih spomena u 11. stoljeću do danas. Na satu Engleskog učenici su na osnovu tekstovnog predloška morali osmisliti dijalog između Ikara i Dedala ili Mona Lise i Leonarda da Vincija. Naravno, rad u grupama i dramatizacija teksta donijeli su obilje zabave, što se može vidjeti i  na fotografijama.

    

   


7. A -  Na gimnastičkom turniru održanom 5.11.2016. u Šibeniku, Anđelina Baljak Slavica osvojila je zlatnu medalju. Anđelina trenira gimnastiku duži niz godina i članica je GK Šibenik-Dalmacija. Čestitke!


7. a - BIJELI KLAUN

Koje je boje ljubav? Kakvo je nebo? Sunce? More? Zašto mokra krpa nije plava? Jeste li ikad susreli nekog tko ne razlikuje boje? Znate li što je daltonizam? Koliko pitanja… Na današnjem satu lektire uspjeli smo odgovoriti tek na neka. Ni u životu ne dobijemo uvijek odgovore na sva pitanja, ali važno je znati pitati!

“Mi koji vidimo boje svaki dan, koji njihovu ljepotu doživljavamo svakodnevno, ne poštujemo taj osjećaj svakodnevno. Trebali bismo ih više poštivati jer bi bez njih sve bilo drugačije…”

                                                                        Emma Curavić, 7.a

   

    

   


7. a i b - Nastavne sate Hrvatskog jezika u studenome je obilježila socijalna tematika. Interpretirajući reprezentativna djela različitih književnih vrsta, učenici su razmišljali o društvenim nepravdama, odnosu između bogatih i siromašnih te nebrizi društva za “male” ljude. Svoju zrelost sedmaši su pokazali aktualizirajući spomenute teme. Osim usmenog iznošenja vlastitih stavova i davanja mogućih rješenja, učenici su imali različite zadatke: bili su novinari koji prate dolazak Olivera Twista u London, razmišljali su o Oliveru Twistu u svome okruženju, pisali su pismo Đuri i majorovome sinu, pratili vijesti o siromaštvu u raznim medijima te su promišljali o solidarnosti u našim životima.

Donosimo neke od njihovih radova:

Dječak s velikom nadom i jakim nogama

Dječak Oliver Twist dolazi iz sirotišta i u iznimno teškim uvjetima prešao je 70 milja do Londona nadajući se boljem životu. Nije imao ništa za jesti tjedan dana. Prosio je po selima, a pojedinih dana gutao je samo pljuvačku. Popričali smo s njim.

“Je li Vam teško?”

“Je, bilo je teško, ali sve sam napravio za bolji život.”

“Jeste li sad sretniji?”

“Manje-više. Još uvijek tražim posao.”

Ovaj londonski junak još uvijek treba pomoć i baš vi mu možete pomoći.

Nazovite broj: 099 911 2542 i pomozite dječaku donirajući 10 kn po pozivu.

Pratite nas na www.londonskenovine.com

                                                                        Katja Vukšić, 7.b

 Poznato nam je da u Hrvatskoj mnogo djece živi u domvvima za nezbrinutu djecu… Promijenimo zakone o usvajanju! Pružimo svoj djeci sretno djetinjstvo!

                                                                        Ante Kovačević, 7.b

 Dragi Đuro, što da ti kažem osim da mi je žao. Dobar si, skroman, a i nije da si puno tražio. Nije pošteno da je stipendiju dobio majorov sin koji si ionako može priuštiti školovanje. Što da ti kažem - nije bogat tko puno ima, nego tko malo traži.

                                                                        Marko Maretić, 7.b

Dobar dan,

ovdje glavni ratni centar svijeta.

Anonimno ste prijavljeni da novac koji zarađujete i stalež kojem pripadate iskorištavate na nedopuštene načine. Major bi ljudima trebao biti uzor, a ne nasilnik. Zbog Vaših loših postupaka i ugrožavanja ugleda vojske i vojne službe, povlačimo Vas iz nje.  Sljedeći put ćete znati postupati kao pošten čovjek.

                                                                        Emma Curavić, 7.a

 Mene se dojmio jedan članak o siromašnima i bogatima u Hrvatskoj. Zbog ekonomske situacije u Hrvatskoj iz mjeseca u mjasec raste broj siromašnih. Hrvatska je, uz Bugarsku i Grčku, jedna od najsiromašnijih zemalja EU. Siromašnim se smatraju ljudi koji mjesečno raspolažu s manje od 2100 kn, što bi značilo čak 30 % građana. Neki od njih su, nažalost, bez struje, vode, novca, a poneki i bez krova nad glavom.

Smatram da bi ovim ljudima trebalo pomoći u vidu centra za siromašne.

                                                                        Matilda Klanjčić 7.b

 Dobro došli u Hrvatsku kakvu nitko nije sanjao. Pogotovo ne Milena Mamić koja je 15. studenog 1991., umjesto na posao, stigla u bolnicu, da bi 25 godina poslije bila pozvana u sudnicu kako bi saznala hoće li je deložirati. Kći joj je nezaposlena i prima malu invaldininu, jednako kao i nepokretni otac kojem su odstranjene obje noge.

Smatram da ovoj obitelji treba pomoći pronaći zamjenski stan jer izbacivanje ratnih invalida je sramotno i nedopustivo.

                                                                        Antonija Jakelić, 7.b

 Za kraj smo zaključili: „Imaj srce koje nikada neće postati tvrdo, temperament koji se nikada neće umoriti i dodir koji nikada neće povrijediti.“ (Charles Dickens)


7. a i b - “Iz krvi i bola niknut će cvijeće i nikada narod zaboravit neće Vukovar!” Prošlo je već četvrt stoljeća od krvave žrtve grada na Dunavu. Dan sjećanja dostojanstveno smo obilježili paljenjem svijeća, molitvama, prigodnim programom te literarnim ostvarajima.

   

   


7. a i b -  Debata je oblik verbalne komunikacije u kojem sugovornici imaju suprotna ili drugačija mišljenja o istom pitanju. Da se rasprave ne bi pretvorile u neproduktivne svađe, treba znati sudjelovati u njoj. Na satu Engleskog jezika učenici 7.a i 7.b su se iskušali u debati o koristi, odnosno štetnosti mobitela. Poštujući zadane norme ponašanja i govorenja, došli su do zaključka da je mobitel, unatoč svojim negativnim stranama kao što su moguće zračenje i otuđivanje od drugih zbog nedostatka fizičkog susreta, korisno moderno sredstvo koje nam pomaže ukoliko se primjereno koristi.

   

   


7. a - 11. studenog projekt “Čitam ti priču” proveden je i u 1.a. Prvašiće su posjetili učenici 7.a, pročitali im djelo “Vuk i sedam kozlića” i pomogli mališanima u shvaćanju istog.Ovakav veseli sat poželjeli su ponoviti mali, ali i veliki.

               


7. b - Osim što postiže izvrsne rezultate u školi, naša Ana Gašperov jednako je uspješna i na sportskim terenima...Na turniru "Gracija cup 2016" koji se održao u Zlatiboru osvojila je  zlatnu medalju!
Bravo Ana!!!

   


7. a i b - Učenici 7.a i 7.b posjetili su Gradsku knjižnicu "Juraj Šižgorić" gdje su imali radionicu o Marku Twainu i njegovom djelu "Pustolovine Toma Sawyera", korelacija engleskog i hrvatskog jezika.

   

   


7. a i b - Opera Ero s onoga svijeta u HNK Split.

  

     


7.a i 7.b obilježili smo Svjetski dan grada kroz predmete Engleski jezik i Likovna kultura.

   

   


7. A i B - Obilježavanje Dana zahvalnosti za plodove zemlje.


   


7. a - ČITANJE NAGLAS - U našoj školi održano je natjecanje u čitanju naglas. I sedmaši su imali svoje predstavnike: Lana Petković istaknula se izvanrednim odabirom tekstovnog predloška, a Eva Marija Stanković izvrsnom dikcijom i tako osvojila 2. mjesto u starijoj kategoriji. Bravo, cure!

   


7. B - I ove godine smo se uključili u berbu maslina.

      

   


7. B - Posjetili smo učenike 1.a koje smo izvukli za anđele.


7. B - DAN NEOVISNOSTI - Na karticama u boji naše državne zastave napisali smo što je za nas domovina. 

Domovina je ljubav i sreća srca mog. Antonija J.

Domovina je moj dom, moja sigurnost, moja sreća, moja domovina. Šimun M.

Domovina je moja mati, koja mi pruža dom. Josipa J.


7. A - DAN ANĐELA ČUVARA - Dan anđela čuvara slavi se 2. listopada. Ove godine u našoj školi dogovoreno je da će svaki pojedini razred biti čuvar nekom drugom razredu. Izvlačenjem papirića, saznali smo da ćemo skrbiti o 2.a. Cijeli tjedan posvetili smo tome: naučili smo im imena, brinuli o njihovoj sigurnosti i molili se za njih. Potom smo ih posjetili u njihovoj učionici i pročitali pjesmu koju smo im posvetili.

   

   


7. A - SVETI MIHOVIL - I ove godine smo sudjelovali u tradicionalnoj procesiji ulicama našeg grada povodom blagdana svetog Mihovila.

Lijepo vrijeme i vesela lica pratili su nas čitavo jutro…


7. B - DAN ANĐELA ČUVARA - koji se obilježava 2. listopada ove godine u našoj školi obilježavamo kroz cijeli ovaj tjedan tako što je svako odjeljenje nižih razreda Anđeo čuvar odjeljenju viših razreda. Danas su učenici 3. a razreda posjetili 7. b koje su izvukli da im budu Anđeli čuvari.

   


7. B - Dio učenika naše škole sudjelovao je na Poljani na snimanju Milenijske fotografije i u plesanju Mutavog kola. 7.b je imao i svoje predstavnike....

     

I ove godine sudjelovali smo u procesiji slaveći svetkovinu sv. Mihovila zaštitnika našeg grada.

   

   


7. b -  birao je svoje razredno vodstvo za ovu školsku godinu. Nakon razgovora o kvalitetama koje treba imati budući predsjednik, pristupilo se glasovanju. Najviše glasova dobio je Šimun Mudronja, dok je drugo mjesto zauzela Marija Baljkas. Time su postali naše ovogodišnje razredno vodstvo; predsjednik i potpredsjednica! Petar Gović kao prošlogodišnji predsjednik i Tara Živković kao prošlogodišnja potpredsjednica predali su im odgovornost upravljanja razredom. Čestitamo!


7. A - PONOVNO ZAJEDNO, NA JOŠ JEDNOM POČETKU...

7. A - Jeste li ikad u svom razredu imali OLIMPIJSKOG POBJEDNIKA?

Mi jesmo!

Emma Curavić je na Mini olimpijskim igrama, održanim u Krakowu 14.-18. rujna, osvojila upravo to -1. mjesto na 100 metara leđno.

Osim toga, bila je 2. na 200 metara leđno i 4. na 100 metara mješovito.

Pored Emminih individualnih pobjeda, i njezin klub je ostvario zapažene uspjehe.

Emma je na sat razrednika donijela svoje pohvalnice i medalju pa su svi njeni prijatelji imali priliku u ruci držati medalju zlatnog olimpijskog sjaja.

Emmi, koja plivanje trenira od šeste godine i upravo u njemu vidi svoju budućnost, čestitamo i želimo joj uspješnu sportsku i školsku sezonu!

preskoči na navigaciju