2017-03-31 11:38:25

ĆAKULA S DUHOVNIKOM

Susret s  roditeljima učenika naše škole  “Ćakula s duhovnikom” održan je u predvečerje 30. ožujka. Voditelj susreta bio je salezijanac don Mihovil Kurkut. Susret je don Mihovil započeo mišlju kako je odgoj tema koja je uvijek bila i još uvijek je vrlo aktualna. Uvijek postoje situacije koje krenu smjerom kojim ne bismo željeli. To je poziv roditeljima na ispit savjesti. Svi odgajatelji prenose životno iskustvo odrastanja u obitelji iz osobnog iskustva. Iz tog iskustva odgajaju. Istaknuo je kako se najvažnije stvari ne prenose riječima, već iskustveno. Biti odgojitelj znači sijati, a plodove ne možemo očekivati odmah. U današnjim obiteljima sve više do izražaja dolazi činjenica  kako roditelji koji su manje prisutni s djecom, više ih opskrbljuju materijalnim stvarima. Također je prisutno kako roditelji svoje neostvarene želje i svoje komplekse liječe kroz djecu. Evidentno je kako je današnjoj djeci često dosadno. U konfuziji ponuda teško je odlučiti što je ispravno. Dar odgoja vrijedi u cijelom svijetu.  

U nastavku susreta duhovnik je roditelje upoznao s don Boscovim odgojnim sustavom.  Odgoj poznaje represivni i preventivni sustav. Preventivni sustav je don Boscov sustav. Represivni odgoj je djelomično ostvariv, a preventivni je teži odraslima. Obitelj ne može drugome delegirati odgoj. Iluzija je pokušati dati dijete u najbolje vrtiće i škole nadajući se kako će ih na taj način zaštititi od svega lošeg. Trebamo odgajati djecu za slobodu. Tu je prevažna uloga obitelji. Prva uloga oca je biti dobar muž majci. Svojim primjerom dajemo djeci primjer. Obitelji je Božji projekt. Biti vjernik znači pitati se što Bog od nas želi. Bez Božje milosti to nije moguće. U problemima supružnici počinju komunicirati preko djece. U odgoju postoji muška I ženska ruka (čvrstoća i nježnost). Ne postoji recept za dobar odgoj. U odgoju je važna uloga i majke i oca. Citatom majke Terezije “Obitelj koja moli zajendo i ostaje zajedno” približio je kako u životu jedne obitelji ne može samo križ na zidu biti znak Božje prisutnosti, jer Bog nam  je potreban u odgoju. Sakrament braka je dar Božji. Tajna je pokazana ljubav.  Zaključio je kako djeca trebaju osjetiti da su ljubljena, trebaju osjetiti da su voljena. Treba ih i pohvaliti kako bi prepoznali svoje darove i vrline. A mi odrasli im često ističemo mane.

Roditelji su u diskusiji vrlo aktivno sudjelovali, postavljajući pitanja iz konkretnog obiteljskog iskustva. Okupljeni roditelji su upoznati s knjigom Bruna Ferrera “Sretni roditelj s don Boscovim odgojnim sustavomi” koju su mogli i kupiti.

                                               s. Mandica Starčević


Katolička osnovna škola Šibenik