2017-11-24 06:38:40

DABAR - MEĐUNARODNO NATJECANJE IZ INFORMATIKE I RAČUNALNOG RAZMIŠLJANJA

Hrvatska, kao punopravna članica međunarodne inicijative Bebras (Dabar) i ovu godinu u razdoblju od 13. do 17. studenog je organizirala natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar. 
Dabar promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Sudjelovanjem u njoj želi se učenicima pokazati da računalo nije samo igračka za društvene mreže ili gledanje filmova nego izvor zanimljivih logičkih zadataka koji informatiku čine uzbudljivom.
Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućio jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. 
U ovu zanimljivu i uzbudljivu avanturu priključila se i naša škola drugu godinu za redom.

 

Natjecanje se organiziralo u 5 kategorija. Neovisno o kategoriji, učenici rješavaju 15 izazovnih zadataka uz vremensko ograničenje od 45 minuta.
Kilodabar (za učenike 5. i 6 razreda) i Megadabar (za učenike 7. i 8. razreda) su kategorije na kojima su sudjelovali naši učenici gdje su ostvarili odlične rezultate.
U kategoriji Kilodabar na razini države sudjelovalo je 4748 učenika, a u kategoriji Megadabar 4298 učenika. 10% najboljih učenika u svojoj kategoriji dobili su diplome za izvrstan uspjeh a to su:

KILODABAR
1. Frane Ninić,
2. Lucija Šprljan,
3. Lucija Ševerdija,
4. Moris Macura,
5. Mihaela Spahija,
6. Bruna Belamarić,
7. Marijeta Jolić,
8. Liam Lepej,
9. Jakov Reljić.


MEGADABAR
1. Rozalia Marija Antolos,
2. Josip Zmijanovć,
3. Antonio Vito Šprljan,
4. Karmen Skelin,
5. Roko Peran,
6. Kale Krševan.


Četitke svima! Vidimo se i dogodine!!

Martina Kolovrat, učiteljica Informatike

 


Katolička osnovna škola Šibenik