preskoči na sadržaj

Katolička osnovna škola Šibenik

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 4. 9. 2015.

Ukupno: 326894
Danas: 247
Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Tražilica
Kutak za roditelje
Potvrda o statusu učenika dostupna je u e-Dnevniku

Potvrda o statusu učenika dostupna je u e-Dnevniku
Od sada potvrdu o statusu učenika možete preuzeti iz aplikacije e-Dnevnik

   

Ovom je e-uslugom omogućeno izdavanje potvrda o trenutnom statusu školovanja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Prijava se vrši AAI identitetom (za učenike, podaci kojima ulazite u e-Dnevnik) ili pristupnim podacima u sustavu e-Građani (roditelji preko ePass korisničkog imena i lozinke, bankovnih tokena ili mobilnih aplikacija, smart kartica, elektroničke osobne iskaznice – eOI itd.)

Korisnik s desne strane, u izborniku, može uz ostale podatke, vidjeti i novu rubriku Ispis potvrda. Odabirom navedene rubrike otvara se sučelje gdje se bira ime učenika i svrha dobivanja potvrde (u padajućem izborniku).

Potvrdu je moguće generirati u svrhu dokazivanja da je učenik u aktualnoj školskoj godini upisan u program i razred, odnosno da ima status redovitog učenika. Tako se naprimjer potvrde mogu dobiti u svrhu:

  • ostvarivanja prava na učenički prijevoz
  • ostvarivanja prava na dječji doplatak
  • smještaja u učeničkom domu
  • stipendiranja
  • ostvarivanja prava na socijalnu pomoć
  • i drugo.

Potvrde se spremaju u mapu Moje potvrde i od tamo se mogu ponovno dohvaćati.
Ova potvrda vrijedi u digitalnom obliku (pravovaljana je), ali i kao isprintani dokument do 3 mjeseca.

 

 

OPASNOSTI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

 

Outlet challenge - nova opasnost hara društvenim mrežama

                                                                                                   4.2.2020.

BROŠURE

"Odgovori koje je dobro znati!"

Opasnosti Facebooka

Osim što je uvelike promijenila način komuniciranja i povezivanja putem Interneta, društvena mreža Facebook utječe i na naš svakodnevni život. Mreža je donijela mogućnost da jednostavno pratimo čime se bave naši prijatelji, dopisujemo se s njima putem poruka ili chata, postavljamo albume fotografija, glazbu koju volimo, igramo igre u kojima možemo kupiti virtualne predmete, pretplaćujemo se na praćenje obavijesti na profilima poznatih osoba ili političkih stranaka, biramo koga želimo pratiti više, a koga manje itd. 

Međutim, zlonamjerni korisnici su uvidjeli da im Facebook može poslužiti kao platforma za svoje zlonamjerne aktivnosti. Društvene mreže im omogućuju brzo širenje zlonamjernog sadržaja, a pritom osiguravaju određenu vjerodostojnost jer korisnici vjeruju svojim prijateljima. Mnogi korisnici su tehnički neobučeni i nedovoljno upoznati s postojećim prijetnjama. Zbog svega toga je vrlo važno biti upoznat sa svim načinima na koje djeluju napadači, a u tome pomaže čitanje ove brošure.

Saznajte o opasnostima kojima se izlažete prilikom postavljanja osobnih podataka i sadržaja na najpopularniju društvenu mrežu te kako podesiti svoj  profil na Fejsu tako da čuva privatnost.

Cyberbulling

Klikom ovdje pogledajte edukativan film koji slikovito opisuje što je cyberbullying i kako treba postupiti u situacijama u kojima se taj oblik nasilja odvija.

Priloženi dokumenti:
Cyberbulling.pdf

Sigurnost bežičnih mreža

Svijet je danas nezamisliv bez bežičnih mreža. Koriste se za spajanje mobilnih uređaja i računala na internet i praktički omogućuju stalnu povezanost gdje god se nalazili. Čim se povežete na neku bežičnu („WiFi“) mrežu u kafiću, zračnoj luci, negdje na otvorenom ili doma, dobijete trenutačni pristup globalnoj mreži. Trend je da gradovi, odnosno lokalne zajednice i sl., grade svoje bežične mreže kako bi posjetitelji imali pristup internetu. Svim tim mrežama je zajedničko da za komunikaciju putem zraka (radio valovima) koriste protokol IEEE 802.11.

Međutim, postoje ozbiljni sigurnosni rizici prilikom korištenja takvih mreža. Za krajnje korisnike to znači da spajanjem na nesigurnu mrežu ili mrežu koju kontroliraju zlonamjerni hakeri (“crackeri”), mogu odati svoje povjerljive podatke neželjenim osobama. U tom slučaju netko može presresti i špijunirati internetski promet korisnika te tako doći do informacija kao što su lozinke za pristup web servisima i dr.

Također, većina kućanstava posjeduje usmjerivač s bežičnim modulom koji putem radio valova omogućuje spajanje vaših prijenosnih računala, pametnih mobitela, pametnih televizija i ostalih uređaja na internet. Naravno, sve to putem usmjeritelja kojeg kupac dobije od komercijalnog davatelja internet usluge (ISP-a). Jedna od očitih prednosti bežičnog spajanja je da nije potrebna vezanost kabelom za jedno mjesto. Problem je što se valovi, pomoću kojih se prenose podaci, šire u svim smjerovima te pokrivaju šire područje.

Svatko u dometu vaše bežične mreže može se pokušati spojiti na nju i u slučaju da mu to pođe za rukom, može izvršiti razne zlonamjerne radnje. Usmjerivač je potrebno podesiti prema današnjim sigurnosnim standardima kako bi onemogućili zlonamjerne korisnike da koristeći taj pristup internetu ugrožavaju sigurnost ostalih internet korisnika, uključujući onih koji su spojeni na isti uređaj.

Ova brošura daje smjernice korisnicima, ali i vlasnicima uređaja koji omogućuju bežično spajanje na njih, kako ispravno podesiti svoje uređaje kako bi zaštitili sebe, odnosno korisnike koji se spajaju na njihovu bežičnu mrežu (infrastrukturu).

Priloženi dokumenti:
Sigurnost bezicnih mreza.pdf

Stvorili smo umjetni svijet za našu djecu

Današnja djeca se dosađuju, zahtjevna su, nestrpljiva…

preskoči na navigaciju